PI-dag op onze school

14 / mrt

Woensdag vierden wiskundigen overal ter wereld feest. π-dag wordt op 14 maart gevierd, omdat in de Amerikaanse schrijfwijze 14 maart geschreven wordt als 3/14 en de driecijferige benadering voor π 3,14 is. De Sint-Martinussschool TSO-BSO in Asse ontwierp een kunstwerk om deze dag te vieren.

Op de Sint-Martinusscholen TSO-BSO in Asse zijn de leerkrachten en leerlingen al een tijdje bezig met de voorbereidingen voor de π-dag. Leerkracht wiskunde Hugo Pas kwam op het idee om het symbool π uit te beelden in een kunstwerk. Een leerling uit het zesde jaar, Glenn, schreef het programma voor de  machines in het werkhuis.

Leerlingen van de klas 5WM onder leiding van Stijn De Meeter werkten het kunstwerk verder af. Het is een project waar verschillende klassen (TSO én BSO) en leerkrachten aan meewerkten.

“Het monument zelf is 1 meter hoog en bestaat uit drie cirkels omdat het getal pi altijd de verhouding van de omtrek van de cirkel en de diameter van deze cirkel is. Als we de omtrek meten van een grote cirkel en we delen dit getal door de diameter van deze cirkel, dan zal het resultaat gelijk zijn aan de waarde die we bekomen door de omtrek van een kleine cirkel te nemen en dit getal te delen door de diameter van deze kleine cirkel. De waarde is altijd het getal pi. Dat stelt het monument dus voor: de omtrek van de drie cirkels delen door hun diameter levert het getal pi op.” ,vertelt leerkracht wiskunde, mevrouw Van Sinay . Dat hadden we zelf vast niet beter kunnen uitleggen…

Geschreven door de nieuwsneuzen van 5O&R