Office & retail (3de-4de jaar)

WAT EN HOE LEERT DE JONGERE?

Deze richting is een rechtstreekse voorbereiding op het werken als administratief medewerker (kantoor) maar ook als retailmedewerker (verkoop).

De leerling leert onder begeleiding en op een zeer praktijkgerichte manier:

  • telefoneren, post en mails behandelen, tienvingerblind typen, handelsdocumenten verwerken en klasseren, facturen verwerken in de boekhouding;
  • vlot met de computer werken: invoer en opmaak van teksten, cijfers en adresgegevens;
  • goederen in ontvangst nemen, verkoopklaar maken voor de winkel, presenteren in schappen, klanten onthalen en informeren;
  • de basisvaardigheden voor een vlotte communicatie in het Nederlands, Frans en Engels.

In de derde graad leert de leerling in de basismodule Administratief medewerker het:

  • zelfstandig uitvoeren van ondersteunende secretariële taken zoals het onthaal, bijhouden van een elektronische agenda, ondersteuning voor interne vergaderingen en externe evenementen, computerwerk;
  • zelfstandig uitvoeren van ondersteunende boekhoudkundige taken zoals het verwerken van commerciële en financiële documenten met een professioneel boekhoudpakket.

Naast de basismodule leert de leerling in de module “Retailmedewerker minor”:

  • zelfstandig goederen in ontvangst nemen en verwerken voor presentatie in de winkel;
  • zelfstandig verkopen, advies en service verlenen aan de klant.

Het leerproces gebeurt op een praktijkgerichte wijze in een kantoorklas en in een didactische leerwinkel. Dit alles wordt aangevuld met ervaringen op de werkvloer. Vanaf het 1ste leerjaar van de 3de graad worden stages georganiseerd.

Om het diploma van secundair onderwijs te behalen, moeten de leerlingen nog een zevende specialisatiejaar doen. Op onze school kan hij/zij het 7de jaar bussiness support volgen.

 

Vakken3de4de5de6de
Godsdienst2222
Project algemene vakken6644
Lichamelijke opvoeding2222
Frans4432
Engels4432
Office en Retail
     Administratie en retail1111
     Nederlands communicatieve vaardigheden33
     Administratief medewerker86
     Retail (minor)33
     Zakelijke communicatie Nederlands3
     Stage1411
32323232

 

1 Stage: de leerlingen gaan in het 5de leerjaar elke lesweek een halvedag op stage en in het 6de leerjaar een anderhalve dag op stage.

Waarom heb je de richting O&R gekozen?

Vooral voor het computerwerk, ik maak graag opdrachten op de PC en wil daar mijn beroep van maken. Later zou ik graag in de financiële sector werken. Ik hoop dat ik ook iets kan doen met talen. Dat is wel leuk en zeer interessant.

Louisa, leerlinge 3O&R

 

Werkplekleren Colruyt

Na een rondleiding volgden we het hele proces van het uitpakken van de vrachtwagen tot het in de rekken zetten van producten. We hebben veel praktische dingen geleerd die we niet vanuit een handboek kunnen leren. We hebben ook met de motorpallettruck leren rijden. Dat was een leuke ervaring.

Gie, leerling 5O&R

 

"Competenties inoefenen op stage"

In deze studierichting zijn competenties heel belangrijk. Die zijn het best in te oefenen en te evalueren op de werkvloer. Vanaf het vijfde leerjaar gaat men reeds een halve dag op stage in ofwel een verkoopsomgeving ofwel in een administratieve omgeving. In het zesde leerjaar wordt er anderhalve dag stage gelopen. Je ziet leerlingen dan echt veranderen want ze willen steeds meer verantwoordelijkheid!

Mevr. Moortgat, lerares derde graad O&R

 

Stage in Office & Retail

We hebben al op verschillende bedrijven stage gelopen. Voorbeelden zijn SPAR in Asse en HORTA in Ternat. Daar moesten we vooral retail-opdrachten uitvoeren. Momenteel zit ik in TMS in Ternat. Ik volg en maak de planning op voor de depannageploeg. Omdat ik liever office-opdrachtenuitvoer, zoals pc-werk, ligt dit stagebedrijf mij heel goed. Regelmatig moet ik klanten in het Nederlands, Frans of Engels te woord staan. Een voorname en duidelijke communicatie is dan ook één van de belangrijkste competenties in onze studierichting. Volgend schooljaar volg ik het 7de specialisatiejaar Business Support.

Joy, leerling 6O&R

 

Wat na deze studierichting?

Men kan aan de slag als administratief medewerker in een kleine- of middelgrote onderneming of als verkoopmedewerker.

Ze kunnen zich echter ook verder bekwamen door het volgen van een zevende specialisatiejaar zoals Business Support (Kantooradministratie en gegevensbeheer), Winkelbeheer en etalage, Verkoop en vertegenwoordiging, Logistiek, …

Na dit specialisatiejaar haal je het diploma secundair onderwijs én ben je nog beter voorbereid om te gaan werken als administratief medewerker of verkoopmedewerker.