Houtbewerking

WAT EN HOE LEERT DE JONGERE?

In deze richting wordt de leerling voorbereid op een beroep als schrijnwerker, timmerman, meubelmaker of trappenmaker. Praktijk en realisaties zijn van groot belang.

Onder begeleiding leert de jongere opdrachtelementen van volwaardige houtconstructies ontleden, oordeelkundig realiseren, afwerken en plaatsen. Hij leert fragmenten van het productieproces voorbereiden zoals opmeten, schetsen, tekenen, CAD, werkmethode. Hij maakt op een praktische manier kennis met de eigenschappen en de mogelijkheden van de materialen waaruit de constructies zijn gemaakt. Centraal staat hierbij duurzaamheid. Hij stelt industriële houtbewerkingsmachines in en bedient ze.

De ervaringen op de werkvloer via stage sluiten aan bij de opleiding en vormen een belangrijke component.

Hij leert zijn werkomgeving veilig organiseren, past reglementeringen toe in overeenstemming met de verkregen opleiding.

Om het diploma van secundair onderwijs te behalen, moeten de leerlingen nog een zevende specialisatiejaar doen. Op onze school kan hij/zij het 7de jaar interieurinrichting volgen.

 

Vakken3de4de5de6de
Godsdienst2222
Project algemene vakken6644
Frans1111
Lichamelijke opvoeding2222
Hout – Houtbewerking
     Theorie6666
     Praktijk15151710
     Stage17
32323232

Stage: de leerlingen gaan elke lesweek één dag op stage in een houtbewerkend bedrijf.

Waarom heb je de richting Hout gekozen?

Als er thuis een houten kast gemonteerd werd, stond ik direct paraat. De praktijklessen hout doe ik heel graag. Ik zie snel het resultaat van mijn werken en dat maakt mij trots!

Sven, leerling 4H

 

"Leerlingen een goede praktijkbasis geven."

Naast de klassieke schrijnwerkerij, met het maken van meubels, vensters en deuren, hebben we dit jaar ook aandacht voor bouwen met hout. Leerlingen krijgen daarmee een andere werkervaring dan het atelierwerk.

M. De Wit, leraar derde graad HB

 

"Nieuwe uitdagingen voor houtbewerkingen."

Enkele normen in de bouwsector zijn verstrengd. Energiezuinige en zelfs energie-neutrale woningen zijn het streefdoel geworden. Bouwen met hout zoals houtskeletbouw kan hier oplossingen bieden.

Leerlingen 5HB

 

Geïntegreerde Proef - Stage 6HB

Mijn vader zit in de bouwsector, maar ik heb destijds voor houtbewerking gekozen, omdat dit mij meer ligt. Voor mijn GIP heb ik een persoonlijk project mogen indienen namelijk de boomhut. Nadat ik de technische tekeningen opgesteld had en de keuze van het materiaal vastlag, begon ik samen met enkele medeleerlingen aan de praktische uitwerking. Het feit dat je voor je eigen project werkt, zorgt voor die extra motivatie! Ik heb al stage gelopen waar ik vooral kastenwanden moest maken en plaatsen. Volgend schooljaar volg ik het 7de specialisatiejaar Interieurbouw. Zo heb ik nog een jaar om na te denken in welke sector ik later wil werken.

Lucas, leerling 6HB

 

STEM straat voor:

  • Science (wetenschap)
  • Technology (technologie)
  • Engineering (ontwerp)
  • Mathematics (wiskunde)

Wat na deze studierichting?

De leerlingen kunnen zich na hun studies verder bekwamen in aanverwante specialisatierichtingen zoals interieurinrichting, industriële houtbewerking, meubelgarneren, modelmakerij, restaureren van antiek of het bouwen van standen en tentoonstellingen.

Na het beëindigen van de derde graad houtbewerking kan hij terecht als polyvalent productiearbeider in een houtverwerkend bedrijf.

Na enige ervaring behoort een meestergastfunctie of, indien hij in het bezit is van het attest bedrijfsbeheer, zelfstandig worden tot de mogelijkheden.